SHIPP

Kundcase

Region Halland

SHIPP studien

Skandinavisk studie testar riktlinjer som används på akuten med hjälp av EnterMedic​

Skandinavisk studie testar riktlinjer som används på akuten med hjälp av EnterMedic​

Cirka sju tusen barn mellan 0 och 17 år uppsöker svenska akutmottagningar varje år på grund av en skallskada. Nu ska riktlinjerna för den initiala handläggningen testas i en stor skandinavisk klinisk studie för att öka patientsäkerheten. Bland annat vill man få ner antalet onödiga undersökningar med CT-röntgen på barn.

Entermedic effektiviserar studier

SHIPP-studien inkluderar idag fyra svenska centra, där bland andra akutmottagningarna i Halmstad, Varberg och på Astrid Lindgrens barnsjukhus medverkar. Flera ytterligare center i Sverige, Norge, Danmark och Finland kommer ansluta framöver.  

– Studien är observationell och ska inkludera över fem tusen barn i hela Skandinavien och presenteras under 2024. Det hade varit ineffektivt att använda den traditionella metoden, på papper och via brev, för att genomföra en så stor studie. Entergate är en stor tillgång för oss och för studien. De är lyhörda och snabba med flexibla lösningar, men också med en säker produkt som är ett fantastiskt verktyg i vår forskningsstudie. 

– Det finns risker med CT-röntgen som gör att vi inte vill bestråla barns växande hjärnor i onödan. Samtidigt kan man inte riskera att missa allvarliga komplikationer som ett skalltrauma kan leda till. Med hjälp av effektiva kliniska beslutsstöd kan man förhoppningsvis hitta de barn som måste röntgas och undvika att bestråla de som inte behöver röntgas, säger Fredrik Wickbom som är forskare och läkare vid Hallands sjukhus. 

 


Fredrik Wickbom

Studien leds av Fredrik Wickbom, ST-läkare anestesi och intensivvård. Operation och intensivvårdskliniken, Hallands sjukhus I Halmstad, Lunds universitet.

Om SHIPP-Studien
”Validation study of the Scandinavian head injury guidelines for pediatric patients” (SHIPP-study) är en stor multicenterstudie som syftar till att validera och utveckla handläggningen av barn med hjärnskakning på akutmottagningen.
Fler än 5 000 barn inkluderas i hela Skandinavien.

Enkäter för datainsamling

Entermedic är ett digitalt dokumentationssystem som gör det möjligt att samla in data och kartlägga patienter före, under och efter ett läkarbesök samt att följa patientens utveckling och utvärdera behandlinginsatserna. Verktyget har mycket hög säkerhet kring personuppgifter och data.

– I vår studie har det inneburit att vi följer varje patient i tre månader genom att använda tre digitala enkäter som kopplas till patientens personnummer. Den första används av akutläkaren vid den initiala handläggningen inom 24 timmar från skadan. All data samlas in och struktureras direkt in i verktyget. Den andra och tredje enkäten följer upp vården och hur patienten mår inom fastställd tid på en månad respektive tre månader. En av dessa enkäter går ut per automatik via ett sms eller e-post till patientens vårdnadshavare och är ett effektivt sätt att försäkra sig om att uppföljning verkligen sker, säger Fredrik Wickbom

Bättre resursutnyttjande

Säkra kliniska beslutsstöd har en avgörande betydelse för att minska riskerna för barn, men leder även till bättre resursutnyttjande i vården. 

– CT-undersökningar är kostsamma, men det är även kostsamt att lägga in barn för observation i onödan. Kan vi minska belastningen på personalen och använda vårdplatserna effektivt så använder vi våra resurser på ett bättre sätt, säger Fredrik Wickbom.

Nuvarande riktlinjer

Under 2006 genomfördes en undersökning avseende den initiala handläggningen av barn med misstänkt skallskada i svensk akutvård. Undersökningen visade en stor bredd i svaren och på bristande struktur i handläggningen. Detta resulterade i nya riktlinjer från skandinaviska neurotraumakommittén som publicerades 2016. Nu ska riktlinjerna testas i en klinisk studie.

Studie för att säkerställa riktlinjer

Fredrik Wickbom och hans forskarteam leder studien ”Validation study of the Scandinavian head injury guidelines for pediatric patients”, SHIPP, som syftar till att validera och utveckla riktlinjerna. 

– Syftet med studien är bland annat att öka patientsäkerheten och få ner antalet onödiga CT-röntgenundersökningar för barn. Vi vill säkerställa att alla barn handläggs enligt säkra rutiner oavsett vilken akutmottagning de besöker.  


Läs mer om hur BUP Västmanland & Centrum för klinisk forskning använder entermedic

Boka demo